Bezorgd: tekort bedrijfsartsen werkt kosten verhoging in de verzuimbegeleiding op!

De Nederlandse Vereniging van Inkomensadviseurs (NVIA) deed een oproep aan de politiek om aandacht te besteden in de stijgende kosten van verzuimbegeleiding. De kosten voor verzuimbegeleiding lopen echt uit de hand! Bedrijven moeten fors meer betalen voor een bedrijfsarts. Dit is kosten verhogend. NVIA geeft aan dat  het tekort aan bedrijfsartsen in Nederland de oorzaak is.

De politiek is verantwoordelijk voor de kostenstijging wordt aangegeven. AVG houdt adviseurs buiten de deur  om een rol te spelen als er verzuim is.  Bedrijfsartsen  krijgen door de AVG  een te grote rol bij verzuimaanpak. En omdat er een tekort aan bedrijfsartsen is en hun rol in veel gevallen niet noodzakelijk hoeft te zijn: het bedrijf en de zieke werknemer zijn zelf verantwoordelijk voor de terugkeer en re-integratie werkgever maar de AVG houdt dit nu flink tegen. Het is juist onzinnig om telkens een bedrijfsarts alles te laten doen.

Een bedrijfsarts is duur: in 2019 zal een arts rond de 175 per uur gaan kosten.

Stijging premie verzuimverzekering.

Naast  de uitgaven voor de begeleiding, neemt ook het verzuim in het algemeen toe. Volgens het CBS is het verzuim gestegen tot 4,9 % . In 2017 was dit nog 4%! Deze stijging zal door de verzekeraars een reden kunnen zijn om de verzuimverzekering te verhogen.

Miljoenennota

In de miljoenennota is afgesproken om minder regels te maken voor kleine bedrijven. Er zijn diverse partijen aan het overleggen hoe dit in te richten. Juist op het gebied van verzuimbegeleiding en de regels daaromtrent zou dit zeer welkom zijn. Bedrijven met maar een paar werknemers gaan bijna gebukt onder alle regels en regeltjes..

 

Wat maakt u een goede werkgever?

 

 

 

Tekort bedrijfsartsen werkt kosten verhoging in de verzuimbegeleiding op!
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *