Bedrijven krijgen vaak te maken met verzuim.

Het 2e kwartaal van 2018 was het verzuimpercentage 3,8 %.Dus van de werkbare dagen, 38 dagen door verzuim niet is gewerkt.

Iets doen als bedrijf om het ziekteverzuim terug te dringen?

Kijk naar het functioneren.

De problemen met de gezondheid zelf heb je niet in de hand. Je bent geen arts. Kijk meer HOE een werknemer goed zou kunnen functioneren. Kijk dus niet naar het gezondheidsprobleem van de werknemer, maar kijk hoe hij goed kan functioneren mét de problemen. Je bent immers geen arts je kan niet op die stoel gaan zitten.

Als mensen goed functioneren, ben je tevreden. Kijk en onderzoek hoe een werknemer zijn werk kan doen ondanks dat hij een gezondheidsprobleem is of een beperking heeft.

1 + 1 = 3, samenwerken 

Draag zorg naar hoe je met elkaar omgaat. Kijk en scherm niet zo zeer over “jij moet dit doen en wij dat” Praat met elkaar en bekijk hoe je elkaar kan helpen. Zoiets als “ wij zouden heel tevreden zijn als jij dit doet dan kunnen wij voor jou dat doen” Kortom een volwassen gesprek waarin juist ook naar voren komt hoe belangrijk iemand is voor het gezamenlijke doel: prettig werken!

Hoe ziet de toekomst er nu uit?

Wat gebeurd is is gebeurd, je kan er alleen maar lessen uit trekken. Vast blijven zitten in het verleden heeft geen zin. Kijk naar voren, hoe gaat de toekomst er uit zien? Bekijk samen hoe je elkaar (weer) kan vinden. Sluiten de doelstellingen nog bij elkaar aan? Wat wordt er verwacht van elkaar!

Conclusie

Alles valt en staat hoe je als werknemer voelt. Het is heel simpel, als mens willen wij iets doen wat we leuk vinden én wij worden hier graag voor beloond. Het salaris is absoluut niet voldoende om je goed te voelen. Je wilt je gewaardeerd voelen, onmisbaar het liefst. Zeker mensen met een groot verantwoordelijkheidsbesef kunnen zich extra rot gaan voelen indien door omstandigheden niet volledig gepresteerd wordt. Praat met elkaar, open en eerlijk. We zijn mensen! Samen het ziekteverzuim terug dringen is de enige weg.

Lees meer over het huidige ontslagrecht

Lees meer over verzuim en ontslag

Goed werkgeverschap 

 

Iets doen als bedrijf om het ziekteverzuim terug te dringen
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *